Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler kan bijna de helft van de energiekosten voor warm water besparen. Een zonneboiler gebruikt het zonlicht om warm water mee te verwarmen. Dit water kunt u gebruiken om bijvoorbeeld mee te koken of te douchen.

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water mee te verwarmen. Dit water kunt u gebruiken als tapwater en is dus geschikt om bijvoorbeeld mee te koken of te douchen. Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen.

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

Zonnecollector

Dit is de plaat die op het dak ligt om zonlicht te vangen. In de zonnecollector zit een buizensysteem met daarin vloeistof. Het buizensysteem loopt verder door tot in het voorraadvat van de zonneboiler. De vloeistof in de zonnecollector wordt opgewarmd door de zon en daarna gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen. De vloeistof in de buizen kan een temperatuur behalen van tot wel 90 graden. Een zonnecollector is gemiddeld tussen de 2 en 6 m2 groot.

Voorraadvat

Een zonnecollector is altijd aangesloten op een voorraadvat. Dit voorraadvat wordt ook wel de boiler genoemd en is gevuld met leidingwater. Het water wordt opgewarmd door de vloeistof in het buizensysteem van de zonnecollector. Een voorraadvat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meeste zonneboilers hebben een voorraadvat waar tussen de 80 en 300 liter water in kan.

Naverwamer

Hoewel de zonneboiler ook op bewolkte dagen nog warmte kan leveren, zal de zonneboiler over het algemeen in de zomerperiode meer warm water kunnen genereren dan in de winter. Om deze reden wordt de zonneboiler aangesloten op een naverwarmer. Vaak is dit uw huidige cv-combiketel. Wanneer het water niet warm genoeg is, zorgt deze ketel ervoor dat het water wordt naverwarmd. Om te zien of uw verwarmingssysteem geschikt is als naverwarmer, kunt u letten op het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler) op de ketel.

Met een zonneboiler kunt u wel tot 45% besparen op de energiekosten voor warm water. Het exacte bedrag dat u kunt besparen met een zonneboiler is afhankelijk van vele factoren, zoals de grootte van uw zonneboiler, de manier waarop u nu warm water produceert en de hoeveelheid warm water dat u gemiddeld verbruikt. Om een indicatie te krijgen van de jaarlijkse besparing die een zonneboiler u op kan leveren, kunt u rekening houden met de volgende factoren:

  • gemiddelde opbrengst zonneboiler: 100 tot 300 m3 gas per jaar
  • huidige gasprijs: € 0,65 per m3 gas

Dit betekent een jaarlijkse besparing van € 65 tot ongeveer € 200. Deze besparing zal uiteraard toenemen wanneer de gasprijs stijgt.

Wanneer u momenteel over een elektrische boiler beschikt, zal u nog meer besparen met een zonneboiler. De besparing ligt dan op gemiddeld € 370 per jaar. Een elektrische boiler is namelijk duurder in gebruik, omdat het verwarmen van water met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas.

 

Neem contact op voor meer informatie

0523-681333
    0523-681333
    info@kosse.nl